Moa: Min Bodenvecka

Nu är jag tillbaka i Tyskland efter väääärldens skönaste vecka i Boden. Men det är himla gött att vara här igen, såklart.
 
Jag flög alltså SJÄLV för första gången, vilket var lite läskigt för en som är något flygrädd men allt gick prima ballerina. Bytte flyg på Arlanda och blev sedan hämtad i Luleå.
 
Vi hade sönder väldigt mycket det här året... ena skotern, nya pulkan, skoterkälken, bilrutan, mammas skor und so weiter. Men vi var glada ändå för vädret var oklanderligt. Skoterföret var fantastico, förutom att det hade töat rätt mycket så det var barmark på vissa ställen. 
 
En bildbomb på det så.
 

Sofia: Pose like there is no tomorrow

Ja, vimmelbilder har ju aldrig varit vår starkaste sida...


Moa: Grand Budapest Hotel

Kan ju börja med att säga att det är 21 grader i Berlin idag. Det känns ganska gött, men hade känts göttigare om jag inte var tvungen att sitta inne och plugga hela dagen. Har dock unnat mig en promenad runt kvarteret och JÄKLAR VAD SOMRIGT DET ÄR UTE NU. Häggen blommar och allt är i sin ordning.
 
Igår tog jag och Sofia oss till Schöneberg för att gå på bio. Det är den närmsta bion som visar filmer med originalspråk, alltså utan tysk dubbning. Jag gillade verkligen den biografen, väldigt mysig och klassisk, så dit lär vi gå fler gånger!
 
Vi såg i alla fall Grand Budapest Hotel, Wes Andersons senaste, och jävlar i min låda vad bra den var. Se den! 
 
 
 

Sofia: Irländska nationaldagen i Berlin

Igår var det St. Patrick’s day! Och som de wanna-be-irländare vi är (eller mest Moa) drog vi till en Irländsk pub för att fira. I Europa Center på Ku’damm finns det en irländsk pub som tydligen ska ha en av europas längsta bardiskar på typ 36 m. Och ja: den var lång! Sen var det givetvis fullt med gröna irländare och ett liveband som rockade loss lite irländsk folkmusik. En toppenkväll helt enkelt!

 

Moa: Shoppade loss på Ku'damm???

Heeeeeeeeeej. Idag har vi haft en SHOPPING-DAG och jag tänker vara så sjukt bloggig och VISA ER VAD JAG KÖPT. Jag hade seriösa problem med att komma underfund med hur man gör sånt här. Testade att hänga upp kläderna på galgar men nej, det kändes inte helt nice. Så jag klädde på mig dem och posade like den queen som jag är. 
 
zwfj39 on Make A Gif, Animated Gifs
 
Och ikväll ska det naturligtvis drickas Guinness på vår typ nästan lokala irländska pub. Varför det känns så viktigt att fira Irlands nationaldag vet jag icke, men antar att det är för att det är så himla kul att fira saker!

Sofia: Lever jet set-liv

Igår fick vi känna på hur det är att festa med överklassen. Kristiinas pojkväns kusin drog med oss till en klubb på Potsdamer Platz som hette 40 seconds (eller nått sånt). Det var lite krångligt att komma in men kusinen förhandlade in oss på något sätt. Vi fattade inte riktigt drillen men hursomhelst så kom vi tillslut in på klubben som ligger högst upp i ett höghus. Vi slussades liksom mellan en massa faser. Först måste man bli insläppt på bottenvåningen för att ta en hiss upp till högsta. Sedan kom det någon bartender och visade oss till ett bord och där fick vi sitta och vänta igen på att beställa något. Fattade inte riktigt varför men av någon anledning fick vi inte beställa i baren (eller så fick vi det, fattade som sagt inte).
 
Man kände sig rätt out of Place där bland snubbar i pimpkostymer, vodkaflaskor och smala tjejer i stilettklackar. Inte riktigt vårt häng men helt klart kul att testa. Vi gick all in, drack vodka och red bull, dansade hela natten lång och beundrade utsikten från takterrassen.
 
 

Sofia: #selfie

 

Moa: Mina favorit-skype-moments med Sara

Utan inbördes ordning. 
 
Här visar Sara att hon fått ett hål i sina byxor. Hon höll även på att dö på kuppen pga ostabil stol:
 
 
Här visar Sara en bild på Bea. Observera google-sökningen i bakgrunden:
 
 
Här har Sara tagit på sig pannlampan och är redo för att rengöra kaminen:
 
 
Här låtsas vi som att vi har sleepover:
 
 
Här var Sara på helbildskärm och väldigt gigantisk:
 
 
Och här nedan är en gammal skype-bild innan Sara hade flyttat in hos oss och jag tyckte den var kul för att vi ser så himla besvärade ut. Vad hände? Vad pratade vi om? Och varför har jag tagit en bild? Jag minns inte. Vi har skickat en antagning.se-länk ser jag, kan det ha något med det att göra? Hmmm.
 
 

Moa: Sorry men MÅSTE SNACKA POLITIK IDAG

Jag måste lyfta fram valet nu. Det är bara några månader kvar och jag KAN INTE VARA TYST. Bilderna har jag tagit från Fakta om klassamhället, vilket är en apbra sida om ni vill titta närmre på Sveriges verklighet.
 
Så. Idag har vi en borgerlig regering, med Fredrik Reinfeldt i spetsen. De har suttit i snart åtta år, och vad som har hänt under den tiden är att klassklyftan har ökat. Visserligen har vissa människor fått det bättre, vissa har fått rabatt på städhjälp och vissa har fått lite extra pengar i plånboken för att de inte behöver betala lika mycket i skatt som förut. Men i och med att vissa fått det bättre på det här, så typiskt borgerliga, sättet, har många andra fått det sämre. De som är sjuka får inte vara sjukskrivna, de som är arbetslösa får inga jobb, de som går i skolan får snart mindre studiestöd. Och det är HÄR klyftan växer. Folket delas.
 
Skatter är något som staten tar in för att öka välfärden, dvs. låta alla barn få gå i en BRA skola, låta alla sjuka få chansen att bli friska, låta alla gamla få ett värdigt omhändertag när de inte klarar av att sköta sig helt själva osv. Skatter är inget som staten tar in från människor som arbetat hårt för att sedan käka korv för (om vi inte frågar alliansen, som tycker att det kanske är en trevlig idé). Bidrag är något som ska hjälpa de som behöver hjälp, dvs. studenter som vill studera, flytta hemifrån och klara sig utan sina föräldrar som händelsevis INTE har råd att försörja dem, men också människor som försöker hitta ett jobb som passar dem, människor som precis har flyttat till Sverige och behöver hjälp med att bygga upp ett liv, människor som har haft en hiskeligt svår uppväxt. Bidrag ska finnas för människor som BEHÖVER hjälp, inte människor som är friska, glada, välbärgade och tycker sig behöva en bartender till ett festligt östermalmparty.
 
 
Om skolan ägs av privatpersoner eller aktiebolag kommer ett vinstintresse högst troligt bli aktuellt. Om vi däremot FÖRBJUDER vinster i välfärden (dvs. gör det omöjligt för privatpersoner och aktiebolag att plocka ut stora pengasummor från skolan de driver) finns det chans för de faktiskt engagerade privatpersonerna och kommunerna att driva en skola av den anledningen att de vill utbilda barn och ungdomar, inte tjäna pengar. Vill du inte att någon gubbe ska tjäna pengar på dig eller dina barn eller dina syskon? Säg nej till vinster i välfärden, och därmed nej till den borgerliga regeringen. En skola som drivs av ett aktiebolag kommer vilja dra in på alla möjliga utgifter för att VD:n ska få högsta möjliga vinst, vilket betyder att lokalerna, lärarna, utbildningen kommer suga anus.
 
 
Men nu, till det allra viktigaste. Sverige håller just nu på att legitimera åsikter som innebär att människor inte är lika mycket värda beroende på vart de kommer ifrån, hur de ser ut, vilket kön de identifierar sig med, vilket kön blir lärda att identifiera sig med, vilket efternamn eller sexualitet de har. Att godkänna ett parti som inte tycker att alla människor är lika mycket värda hände i Tyskland på 1930-talet, och i Sverige på 2010-talet. 
 
Under 2014 har vi fått ta del av nyheter som att Sveriges Radio sparkat arbetare som kritiserat det parti som menar att alla människor inte är lika mycket värda. De ville vara "opartiska". Att visa sig politiskt opartisk när partierna i riksdagen bråkar om skattesänkning, momser, stadsplanering etc. är en sak, men att visa sig politiskt opartisk när ett parti i riksdagen vill hindra människor som inte är svenskar från att flytta hit, utöva sig kultur här, prata sitt språk, tro på sin religion, då visar man sig högst partisk. Då har man valt sida.
 
 
Om du blundar för den växande rasismen kan du lika gärna gå vid dess sida. Det ÄR ett ställningstagande att inte ta ställning till rasism. Tror du på människors lika värde och mänskliga rättigheter, då kan du hur enkelt som helst välja att ta avstånd från rasismen. Och då ska du kunna säga nej till Sverigedemokraterna i Sveriges Radio, utan att bli sparkad. Du ska kunna försvara dig mot nazister utan att vara extrem. 
 
Primo Levi uttryckte sig så jävla bra angående förintelsen: "It happened, therefore it can happen again: this is the core of what we have to say. It can happen, and it can happen everywhere." Det som händer i Sverige nu ger oss all rätt till att bli oroliga. Jag är skräckslagen. Så nu är det upp till oss, visa var vi står, för det ÄR OKEJ ATT VARA PARTISK. Det är okej att säga ifrån, att vara arg, att försvara sig mot den fascism som råder fritt på våra gator. Det handlar nämligen inte längre om en blå och en röd sida, det handlar om en ond och en god. För det finns helt på riktigt ingen som helst värdeskillnad på människor, vare sig hudfärg, sexualitet, kön eller religion.

Sofia: Fredagskväll

 

Sofia: Fina Moa


Moa: Marknadshäng

I helgen har vi haft finbesök och mer om det kan ni läsa på Sofias LiU-blogg eller titta på ett gäng tjusiga bilder på Mathildas LiU-blogg. Det har hur som helst varit trevligt och det kändes genast väldigt tomt när de hade åkt.
 
Igår drog vi till Prenzlauer Berg och kikade på marknaden där, Flohmarkt am Mauerpark. Jag fyndade ett par skivor (Fleetwood Mac och Simon & Garfunkel!), och det fanns säkert mycket mer att hitta om jag hade orkat mangla mig igenom allt folk. Letar ni hipstermassor i Berlin, åk dit. 
 
Sen köpte vi öl och satte oss i parken och pratade om livsviktiga saker och tittade på människor som utövade knäppa konster. Känns som söndags-standard i den här staden.
 
 

Moa: Tropical islands!

Igår åkte jag, Sofia, Markus och Kristiina till TROPICAL ISLANDS. Som jag och Sofia har peppat detta alltså, redan i Sverige satt vi och googlade bilder och tittade på reklamvideor. Vi tog ett regionaltåg ca 6 mil, klev av i Brand, vilket är mitt i ingenstans ungefär. Därifrån fick vi åka gratis Tropical islands-buss ett par kilometer innan vi ankom det GIGANTISKA komplexet.
 
Här finns allt. Restauranger, tält och stugor att övernatta i, 30 graders värme i luften och ungefär lika varmt i vattnet.
 
Exalterade!
 
Ja, här fanns flamingos. 
 
Och en regnskog och en luftballong.
 
 
Somliga var modiga och tittade närmre på spindlar och sånt. Jag höll mig på avstånd.
 
Ser ni den blåa? SER NI HUR BRANT DEN ÄR? Jag som har höjdskräck, fartskräck, cellskräck OSV vågade alltså åka den. Det är helt sjukt så kommer ägna resten av mitt liv att skryta om detta.
 
 
 
 

Sofia: Lördag = partaj

Igår kom Kristiina och tre av hennes kompisar (1 finne + 2 tyskar) och hängde lite i vår lägenhet. En av tyskarna kände en snubbe på någon studentfest så vi bestämde oss för att dra dit. Så himla roligt var det! Alla var typ utklädda så man kunde se en rad olika karaktärer där, från slutty kitten till mexican guy a la giant mustache. Senare frammåt natten trängde vi in oss 7 pers i en taxi och drog vidare till en klubb på Warshauerstrasse där vi danced our asses off.

 
 
 
 

Sofia: FEEEEEST

 
 

RSS 2.0